Prowebshop2

Switch to desktop Register Login

Minden évben szakszerü alpakanyírók segítségével április végén vagy május elején nyíratjuk alpakáinkat. A nyíráskor levett minták ezután bevizsgálásra kerültek a denveri Yocom-McColl laboratoriumban az OFDA2000 módszerrel. Ez alapján sorojuk be, hogy a gyapjú milyen minöségü ami a gyapjú árát is meghatározza.
A nyers gyapjúból idén is kínálunk eladásra de ehhez kérem elöre jelezze szándékát mielött a gyapjú teljes mennyiségében feldolgoztatásra kerül. 

Az elöjegyzéshez elegendö egy e-mai az info@alpaca.hu címre.

 

Minden évben április végén vagy május elején nyírjuk meg alpakáinkat megszabadítva öket az egy év alatt növesztett bundájuktól.
Ezt a csodálatos terméket az Inka indiánok az Istenek ajándékának tartották. 
Az alpakagyapjú egyedi és kiváló tulajdonságaival a világ legjobb minöségü gyapjúi közé tartozik.
Az inka indiánok Peruban a mai napig megköszönik az alpakáknak, hogy ellátják öket ezzel a nemes termékkel. Ezt egy ünnepség, lakoma közepette teszik és feldíszítik az alpakáikat. 

 

Az állatokról lenyírt gyapjú egy részét feldolgoztatjuk, de eladásra is termelünk. Itt rendelhet a gyapjúból 3 minöségi kategóriában.
A gyapjú minöségét különbözö számokkal fejezzük ki. A magyarázatot itt ovashatja:
A gyapjú minöségét elsösorban a finomsága határozza meg. Minél jobban közelít a CF a 100%-hoz annál kevesebb a gyapjúban a 30 mikrométer feletti gyapjúszál és annál kisebb a valószínüsége, hogy a gyapjú a börön viselve szúr. A gyapjú átlagvastagságát (AFD) mikrométerben fejezzük ki. Az SD pedig azt fejezi ki, hogy mekkora az egyedi gyapjúszálak vastagságának az eltérése ettöl az átlagtól. Ha az AFD 20 és az SD 5 az azt jelenti, hogy az egyes gyapjúszálak 15 és 25 mikrométer közötti vastagságúak. Ez befolyásolhatja a feldolgozást és a viseléskor a komfortérzést is. Minél alacsonyabb az AFD és az SD annál jobb minöségü a gyapjú.

Az állatok nyírását igyekszünk úgy végezni, hogy az a legkevesebb stresszel járjon a számukra. A gyapjút nem keverjük össze, alpakánként kerül eladásra és feldolgozásra is. Vissza lehet vezetni, hogy melyik alpakától származik, ehhez egy bizonyítványt is küldünk a gyapjú mellé. 

A gyapjú minöségéröl és áráról több információt itt talál.

Gyapjúárak

Top Desktop version